Σχετικά με τη
Hellenic Aikido Academy Association
Η οργανωση μας

Η Hellenic Aikido Academy Association αποτελεί την ένωση όλων των σχολών που υποστηρίζουν το κύκλο Christian Tissier 8th dan Aikikai Hombu Dojo στην Ελλάδα και βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψή του.
Επικεφαλής της ένωσης είναι ο Βασίλης Νυκτερής 5th dan Aikikai Hombu Dojo ο οποίος αποτελεί τον Τεχνικό Υπεύθυνο του Κύκλου Tissier Ελλάδα.
Η ένωση αποτελείται από Αθλητικά Σωματεία αναγνωρισμένα από την ΓΓΑ και τα οποία ανήκουν στην ομοσπονδία ΕΦΕΟΖΖ.
Η δραστηριότητα της ένωσης έχει σαν βασικό σκοπό, μέσα από την προώθηση του τρόπου εξάσκησης του Christian Tissier Ελλάδα, να συμβάλει στην ανάπτυξη του Aikido τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.


shihan Christian Tissier
Ο Christian Tissier γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1951 στο Παρίσι. Ξεκίνησε να ασκείται στο Aikido το 1962 με το Jean-Claude Tavernier και πολύ γρήγορα συνέχισε με το sensei Nakazono. Θεωρήθηκε αμέσως ως ένας ιδιαίτερα ικανός μαθητής, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2ο Dan του απονέμεται από το δάσκαλό του το 1968, σε ηλικία μόλις 17 ετών.
Tον Ιανουάριο του 1969 ταξίδεψε στην Ιαπωνία, το παγκόσμιο κέντρο της τέχνης που είχε επιλέξει, για να συναντήσει και να προπονηθεί με τους μεγαλύτερους δασκάλους του Aikido. Ξεκίνησε για μια διαμονή 6 μηνών, για να μείνει, τελικά, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου 7 χρόνια.
Εκπαιδεύτηκε με όλους τους δασκάλους του Aikikai και κυρίως με το Doshu, το Seigo Yamaguchi (ο οποίος αποτέλεσε αγαπημένος του δάσκαλος), το Mitsugi Saotome και το σεβάσμιο δάσκαλο Osawa, τεχνικό διευθυντή του Aikikai. Θα εκπαιδευτεί παράλληλα στο Kenjutsu, καθώς, επίσης, και στο kick-boxing.
Tον Ιούλιο του 1976 αποφασίζει να επιστρέψει στο Παρίσι. Ιδρύει στο Vincennes τον κύκλο Christian Tissier (Cercle Christian Tissier) απ’ όπου θα βγουν πολυάριθμοι εκπαιδευτές και η πλειοψηφία των μελών του τεχνικού συμβουλίου της F.F.A.A.A.
Πάντα σε στενή επαφή με την Ιαπωνία, θα του απονεμηθεί το 5ο Dan το 1981 και το 6ο το 1986. Η Γαλλική επιτροπή του απονέμει το 7ο Dan το 1997 και η ίδια βαθμίδα από το Aikikai θα του απονεμηθεί από τον ίδιο το Doshu Kisshomaru Ueshiba, παρουσία του μελλοντικού διαδόχου του, του γιου του Moriterou Ueshiba, τον Ιανουάριο του 1998.
Τον Ιανουάριο του 2016 θα του απονεμηθεί το 8ο Dan από τον διάδοχο Moriteru Ueshiba και θα αποτελέσει τον μοναδικό δυτικό που κατέκτησε αυτή την βαθμίδα μέχρι τώρα. Η μακρόχρονη πορεία του, η μέθοδος διδασκαλίας του, η ακρίβεια στην τεχνική του και η γενναιοδωρία της εκπαίδευσής του τώρα ανταμείβονται.
Πλέον, θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους δασκάλους της τέχνης του Aikido, έχοντας δώσει πάνω από χίλιες μαύρες ζώνες και πραγματοποιώντας πολυπληθή σεμινάρια σε ολόκληρο τον κόσμο.


Το Aikido μια ιδανικη τεχνη για ολους!
Το Aikido είναι μια σχετικά νέα Ιαπωνική πολεμική τέχνη η οποία αναπτύχθηκε από τον Morihei Ueshiba (1883 – 1969). Ο Μεγάλος Δάσκαλος (O’ Sensei) όπως ονομάσθηκε από τους μαθητές του, μετά από μια μακρά πορεία εντατικής εξάσκησης σε διάφορες πολεμικές τέχνες (πχ Daito Ryu jujutsu) επεδίωξε να δημιουργήσει μια πολεμική τέχνη η οποία, σε αντίθεση με τις μέχρι τότε γνωστές καταστροφικές τέχνες, να βασίζεται στον έλεγχο και στη προστασία της σωματικής ακεραιότητας του επιτιθέμενου.
Επεδίωξε να δημιουργήσει μια πολεμική τέχνη η οποία να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά ανεξάρτητα από τον σωματότυπο και τη μυϊκή δύναμη εκείνου που την εφαρμόζει. Στόχος του ήταν, καθώς ο ασκούμενος μεγαλώνει και η φυσική του μυϊκή δύναμη μειώνεται σταδιακά, η τέχνη να διατηρεί την αποτελεσματικότητα της.
Η επιλογή των τεχνικών και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας σχηματοποιήθηκε στη μορφή του Aikido στις αρχές της δεκαετίας του 40. Στις μέρες μας το Aikido βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία εξέλιξης από αναγνωρισμένους παγκοσμίως δασκάλους.
Ο όρος Aikido αποτελείται από τρεις συλλαβές Ai: που σημαίνει αρμονία εναρμόνιση, Ki: που σημαίνει ενέργεια, συμπαντική ενέργεια και Do: που σημαίνει δρόμος, μονοπάτι. Επομένως Aikido σημαίνει τoν δρόμο που ακολουθεί κάποιος για να εναρμονισθεί με την ενέργεια που περιλαμβάνεται γύρω μας. Η συλλαβή Ai προφέρεται στα Ιαπωνικά όπως και η λέξη αγάπη. Αυτή η ταύτιση βρίσκεται σε συμφωνία με τη φιλοσοφία της μη βίας και επομένως το Aikido μπορεί να ερμηνευθεί σαν ο δρόμος της αγάπης αφού ο τελικός σκοπός είναι ο ασκούμενος να συνειδητοποιήσει ότι η ουσία του budõ (του δρόμου των πολεμικών τεχνών) είναι η προστασία της ζωής και η ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων.
Το Aikido και παιδια!
Ο αρμονικός τρόπος επίλυσης δυσκολιών ή ακόμα και συγκρούσεων που καλούνται τα παιδιά μας να διαχειριστούν αλλά και ο έλεγχος της επιθετικής συμπεριφοράς είναι η βάση για την ανάπτυξη καλών δεξιοτήτων αυτοάμυνας. Αυτή ακριβώς τη βάση καλλιεργεί η τέχνη του AIKIDO. Σκοπός της τέχνης είναι η αμοιβαία ανάπτυξη και όχι η επιβεβαίωση του εαυτού μας εις βάρος του άλλου. Γι’ αυτό το λόγο στο Aikido δεν έχει θέση ο ανταγωνισμός. Το μόνο με το οποίο ενθαρρύνουμε το παιδί να αναμετρηθεί είναι ο εαυτός του.
Στα παιδικά τμήματα δεχόμαστε παιδιά από 5 έως και 14 ετών. Στα πιο μικρά παιδιά η προσέγγιση στη τέχνη του Aikido πραγματοποιείται με βάση το παιχνίδι. Ένα ασφαλές περιβάλλον γεμάτο διασκέδαση, εκπαιδευτικά παιχνίδια, εκμάθηση τεχνικών Aikido με ευχάριστο τρόπο βοηθάει στην ενίσχυση της ικανότητά τους να μάθουν, και συνεπώς να αρχίζουν να διδάσκονται την πιο σοβαρή πλευρά της ζωής και των πολεμικών τεχνών. Στο μεγαλύτερο τμήμα η εξάσκηση έχει σαν βάση τις τεχνικές.
Στα παιδικά προγράμματα της σχολής μας προωθούμε μια ατμόσφαιρα συνεργασίας ώστε να βοηθάμε τα παιδιά να δουν την αξία της ομαδικότητας, της καλής συμπεριφοράς, της θετικής στάσης στη ζωή και της προσπάθειας για το καλύτερο και εκτός προπόνησης. Όταν το μυαλό είναι συγκεντρωμένο, ήρεμο και γεμάτο θετικότητα τα παιδιά μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα απ’ ότι πιστεύουν ότι είναι ικανά. Μαθαίνουν πως για να δημιουργήσουν κάτι καλό πρέπει να δουλέψουν αρμονικά με το περιβάλλον και με τους άλλους γύρω τους.Η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αρμονικής εξέλιξης του κάθε παιδιού είναι στόχος όλων μας.
Οι αρχές που διδάσκουμε στο μάθημα του Aikido όπως αυτοπειθαρχία, αμοιβαίος σεβασμός, συνεργασία, συμπόνοια, ηγετική ικανότητα και σεβασμός σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να ηγηθούν να καθοδηγήσουν και να διδάξουν, οδηγούν σε μια ισορροπημένη ζωή. Αυτό είναι το σημαντικότερο που μπορούν να κερδίσουν τα παιδιά μας μέσω της ενασχόλησής τους με το Aikido.